.png?locale=ro)
Omologare trasee cicloturistice
Sugestii de călătorie
Omologare traseelor cicloturistice se face respectând prevederile Procedurii de omologare a traseelor cicloturistice publicată la data de 19 noiembrie 2024.
ARTICOLUL 1
ARTICOLUL 1
Dispoziţii privind modalitatea de omologare a traseelor cicloturistice
(1) În vederea omologării unui traseu/segment de traseu de rang naţional/regional/local, administratorul acestuia depune la Centrul Naţional de Coordonare Velo, denumit în continuare CNCV, înfiinţat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei conform prevederilor art. 4 alin. (9) din Hotărârea Guvernului nr. 477/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu modificările şi completările ulterioare, o solicitare însoţită de documentaţia stabilită la alin. (3).
(2) Administratorul unui traseu/segment de traseu de rang naţional/regional/local este definit conform prevederilor art. 15 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 441/2022 pentru aprobarea normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism.
(3) Documentaţia de omologare a traseelor/segmentelor de traseu cicloturistic de rang naţional/regional/local se întocmeşte de către administratorul acestora şi cuprinde:
(3) Documentaţia de omologare a traseelor/segmentelor de traseu cicloturistic de rang naţional/regional/local se întocmeşte de către administratorul acestora şi cuprinde:
a) cerere pentru obţinerea certificatului de omologare, completată conform anexei nr. 1 la prezenta procedură;
b) copia documentului de identitate sau a documentului de înregistrare fiscală al solicitantului, după caz;
c) copia documentelor care atestă acordul proprietarului sau administratorului terenului sau căii de comunicaţie/drumului public vizat(e) de traseul cicloturistic propus pentru omologare;
d) fişa traseului cicloturistic, completată conform machetei prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta procedură;
e) copia avizului eliberat de administratorul sau custodele ariilor protejate în cazul în care traseul cicloturistic traversează o astfel de zonă;
f) traseul în coordonate GPS;
g) copia documentului legal/procesului-verbal de recepţie care atestă recepţionarea la finalizarea lucrărilor de amenajare a traseului cicloturistic;
h) declaraţie-angajament a solicitantului conform căreia traseul cicloturistic supus spre omologare va fi utilizabil minimum 5 ani de la data încheierii procesului-verbal de recepţie a lucrărilor de execuţie.
(4) Pentru a fi omologate ca trasee cicloturistice de rang naţional/regional/local, acestea trebuie să respecte prevederile art. 4-6 din Hotărârea Guvernului nr. 441/2022.
(5) Documentaţia prevăzută la alin. (3) se transmite electronic către CNCV în vederea obţinerii certificatului de omologare a traseului de rang naţional/regional/local.
(6) Cererea solicitantului este analizată în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete. În cazul unei documentaţii incomplete, CNCV informează solicitantul, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, printr-o notificare, cu privire la necesitatea transmiterii de documente suplimentare, precum şi cu privire la termenul de analizare a documentaţiei. Notificarea de completare a documentaţiei va fi transmisă prin intermediul poştei electronice cu confirmare de primire.
ARTICOLUL 2
Eliberarea certificatului de omologare
(1) Certificatul de omologare a traseului cicloturistic se întocmeşte în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării la CNCV, în situaţia în care documentaţia este completă, conform machetei prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta procedură.
(2) Dacă în termen de 6 luni de la data emiterii notificării documentaţia nu este completă, aceasta se clasează.
(3) În situaţia în care apar modificări ulterior eliberării certificatului de omologare, administratorul traseului cicloturistic va depune documentaţia prevăzută la art. 1 alin. (3), actualizată, în termen de 30 de zile de la apariţia acestora.
(4) Administratorul traseului cicloturistic are obligaţia ca, în termen de 30 zile de la desfiinţarea unui traseu şi radierea certificatului de omologare, să monteze la începutul traseului şi în punctele de convergenţă a mai multor trasee cicloturistice panouri de avertizare asupra faptului că traseul a fost desfiinţat.
(5) Termenul de soluţionare a solicitărilor prevăzute la alin. (3) este de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării la CNCV.
(6) CNCV va publica periodic pe site-ul propriu lista cuprinzând totalitatea traseelor cicloturistice omologate, denumită ROVELO. Site-ul propriu poate fi accesat la adresa: https://www.centrulnationaldecoordonarevelo.ro.
(7) Certificarea traseelor EuroVelo de pe teritoriul României ca rute EuroVelo se face de inspectori de rută certificaţi de Federaţia Europeană a Bicicliştilor.
(7) Certificarea traseelor EuroVelo de pe teritoriul României ca rute EuroVelo se face de inspectori de rută certificaţi de Federaţia Europeană a Bicicliştilor.
(8) Lista actualizată a inspectorilor de rută certificaţi poate fi consultată pe site-ul Federaţiei Europene a Bicicliştilor, utilizând linkul: https://pro.eurovelo.com/news/route-certification-trainings. Lista va putea fi consultată şi pe site-ul CNCV în secţiunea dedicată omologării traseelor.
(9) Pentru traseele sau secţiunile de traseu cicloturistic care se suprapun traseelor montane/pedestre/ecvestre, documentaţia trebuie să fie avizată şi de către serviciile publice judeţene Salvamont sau autorităţi ale administraţiei publice centrale cu atribuţii şi competenţe, după caz.
(10) Ulterior avizării documentaţiei, administratorul traseului/segmentului de traseu de rang naţional/regional/local, după caz, o transmite CNCV spre omologare.
ARTICOLUL 3
Modificarea şi retragerea omologării
(1) Modificarea sau retragerea omologării traseelor cicloturistice se face de către CNCV conform prevederilor art. 12 alin. (10) din Hotărârea Guvernului nr. 441/2022.
(2) CNCV îşi rezervă dreptul de a modifica şi retrage omologarea şi în situaţia în care calea de rulare a traseelor/secţiunilor/segmentelor de traseu împiedică circulaţia utilizatorilor în condiţii optime şi administratorul de traseu nu dispune măsuri de readucere la starea iniţială în termen de 6 luni pentru traseele/segmentele de trasee de rang naţional/regional şi 3 luni pentru cele de rang local.
(3) Traseele cicloturistice omologate, în curs de omologare, dar şi cele cărora le-a fost retrasă omologarea sunt menţinute în baza de date ROVELO pentru o perioadă de maximum 5 ani după retragerea omologării.
ARTICOLUL 4
*Pentru consultarea anexelor nr. 1-3, vă rugăm să accesați link-urile din articol.