Documente strategice

Sugestii de călătorie

În data de 3 aprilie 2024, Consiliul European, Comisia și Parlamentul au semnat Declarația europeană privind ciclismul, marcând adoptarea oficială a primei politici interinstituționale de ciclism la nivel european. Organizată de Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene, reuniunea informală a miniștrilor transporturilor din UE a oferit fundalul semnării.
Declarația europeană privind ciclismul, cea mai ambițioasă inițiativă a UE privind ciclismul de până acum, recunoaște ciclismul ca un mod de transport cu drepturi depline. Cu opt principii de bază și 36 de angajamente, această declarație emblematică a descris ciclismul drept una dintre „cele mai durabile, accesibile și mai favorabile forme de transport și recreere, cu costuri reduse și sănătoase, precum și importanța sa cheie pentru societatea și economia europeană”.
Henk Swarttouw, președintele Federației Europene a Bicicliștilor (ECF), a declarat următoarele: „Declarația europeană privind ciclismul va fi marcată în istorie ca o piatră de hotar monumentală pentru progresul ciclismului în Europa. Această declarație interinstituțională obligă toate instituțiile europene să susțină și să consolideze politicile în favoarea mai multor biciclete și să o plaseze la același nivel cu alte moduri de transport. Suntem mândri că am jucat un rol decisiv în susținerea acestei declarații, alături de membrii noștri și partenerii noștri din industrie.”